Het verhaal van Vincent

Na horeca-verleden en burn-out vindt Vincent ware roeping

Geschreven door: Daniëlla van Lienden

Zijn vrienden noemen Vincent (29) een “help-aholic”, want hij zit zeker niet stil. Behulpzaamheid zit in zijn aard. Toen zijn opa ziek werd, werd Vincent mantelzorger voor zijn oma. Ook werkte hij vele lange dagen in de horeca. Dit alles droeg bij aan een burn-out 3 jaar geleden waardoor hij 2 jaar terug in de ziektewet belandde. Nu zet hij zijn ervaringen in om jongeren te helpen.

Mantelzorger

Vincent werd mantelzorger voor zijn oma toen zijn opa ziek werd en constant in en uit het ziekenhuis ging. Om deze reden ging hij bij hen in huis wonen. “Allerlei taken die zij al jaren niet meer deed kwamen vrij. Het varieerde van boodschappen doen tot ramen lappen, maar mijn belangrijkste rol was het bieden van mentale steun en ervoor zorgen dat ze niet vereenzaamde.”

Burn-out

Voorheen werkte Vincent in de horeca. “Het is zeer fysiek werk waarbij je snel wordt overvraagd.” Er zijn geen vaste uren of vakantiedagen. “Hier komt bij kijken dat ik geen “nee” kan zeggen.” Hierdoor en door ervaringen in het verleden belandde hij 3 jaar geleden in een burn-out. Door het reïntegratietraject wat volgde, ontdekte Vincent wat hij écht wilde doen. Een baan in het onderwijs of de zorg past beter bij hem. YourCube bood hem de mogelijkheid om dit te onderzoeken. Bij deze organisatie vervul je je maatschappelijke diensttijd (MDT). “Lijkt iets je heel leuk om te doen of denk je aan omscholen? Wil je jezelf ontwikkelen? YourCube is de plek om het uit te proberen.”

Vrijwilligerswerk

In Vincent’s eigen omgeving is voor elkaar zorgen heel normaal. Een goede vriend van Vincent nam een vriend met drugsproblemen in huis. Helaas pakte dit niet goed uit en kwam de jongen weer op straat terecht. Vincent besloot hem te helpen. Zo kwam hij voor het eerst in aanraking met het Leger des Heils. Hij kreeg het advies om de jongen niet zelf in huis te nemen, dus regelde Vincent allerlei kampeerspullen. “Ik zorgde voor een ander. Dat was het eerste moment dat ik mij echt geen kind meer voelde.”

Het zorgen voor een ander gaf hem veel energie. Daarom ging Vincent via YourCube als vrijwilliger aan de slag bij het Leger des Heils. Vincent hielp jongeren met praktische zaken, zoals het opbellen van schuldeisers. Het sociale aspect speelde een veel grotere rol. “Mijn rol was het wegnemen van de zorgen die deze jongeren hadden. Quality time, dus samen leuke en ontspannende dingen doen, was daarom heel belangrijk.”

Toegankelijk zijn

Ook na het YourCube traject zet Vincent zich voor het Leger des Heils en dit bevalt goed. Hij peilt hoe het gaat met de jongeren door open vragen te stellen.“Als het niet goed gaat, dan wandelen we samen een stukje of spelen een spelletje.” Zijn inzet is om de jongeren het gevoel te geven dat zij hém helpen, in plaats van andersom. “Dan zeg ik bijvoorbeeld: “Joh, ik wil een stukje gaan wandelen maar niet alleen het park in, ga je mee?” Zo voelt het voor de jongeren niet alsof ze een behandelgesprek ingaan, want dat levert vaak stress op. Vincent probeert het wat luchtiger te maken.

Vincent is nog niet opgeleid voor een baan in de zorg en wordt daarom altijd vergezeld door een collega. Taken met veel verantwoordelijkheid, zoals het uitdelen van de pasjes met geld of medicatie, probeert hij te vermijden. Bij deze taken komen vaak conflict situaties kijken, zoals jongeren die zeggen nog geen geld te hebben gekregen, terwijl dit wel het geval is. Door deze taken niet zelf uit te voeren, blijft hij een stuk toegankelijker voor de jongeren. Ze zijn juist daarom vaak geneigd om met hem te praten als ze ergens over in zitten.

Motivatie

Na een dag vrijwilligerswerk heeft Vincent niet het gevoel de hele dag te hebben gewerkt. Het zorgen voor een ander geeft hem veel energie. “Achter het vrijwilligerswerk zit geen financiële stimulans. Mijn motivatie geeft de doorslag. Mensen zijn mij ook heel dankbaar.” Ook het gevoel dat de jongeren hem hard nodig hebben, houdt hem gemotiveerd. “Het is goed om mezelf te blijven ontwikkelen en tegelijkertijd wat voor een ander te doen.” Als het aan Vincent ligt, blijft hij dit zeker volhouden.

Wat is YourCube?

Bij YourCube is het mogelijk om je maatschappelijke diensttijd te vervullen. Na het volbrengen van 80 uur vrijwilligerswerk in 6 maanden ontvangt de deelnemer een zogenaamde Europass, een Europees erkende certificaat voor vrijwilligerswerk. Dit is een hele leuke aanvulling op je CV!

Het vrijwilligerswerk is maatwerk en wordt dus echt op de vrijwilliger zelf afgestemd. YourCube geeft jou de ruimte om jouw talenten verder te ontwikkelen terwijl jij een steentje bijdraagt aan de samenleving.

Wil jij net als Vincent graag anderen helpen en tegelijkertijd je talenten ontwikkelen? Ontdek dan wat YourCube voor jou kan betekenen. Meld je aan voor een kennismakingsgesprek.

Ben je nieuwsgierig naar ervaringen van andere vrijwilligers? Lees de verhalen van Nynke en Loeke.