Het verhaal van Nynke

Werken aan je social skills op een zorgboerderij

Geschreven door: Daniëlla van Lienden

Nynke (14) zit in het één na laatste jaar van de middelbare school en had tot voor kort geen idee welke vervolgopleiding ze wilde doen. Middels YourCube kwam ze een stapje dichterbij het antwoord. Nynke vond zichzelf nog niet zo sociaal. Dat heeft ze bij YourCube ook aan gewerkt. “Ik ga nu veel makkelijker het gesprek aan met anderen.”

Fan van ouderen

Nynke zit in het derde jaar op de middelbare school en studeert volgend jaar af. Ze had tot voor kort geen idee wat voor vervolgopleiding ze wilde doen. Het YourCube traject is dan de ideale plek om uit te proberen of iets bij je past. Iets doen met dieren of iets in de zorg leek haar interessant. Ook wilde ze graag werken aan haar sociale vaardigheden, omdat ze het nog moeilijk vond om gesprekken te starten met anderen. Van alle doelgroepen trokken ouderen haar het meeste aan. Ouderen zijn over het algemeen vrij rustig, waardoor Nynke zich daar op haar gemak voelt. Daarom was een zorgboerderij de ideale plek voor Nynke om aan de slag te gaan.

Een dag op de zorgboerderij

De gemiddelde dag op de zorgboerderij bestond voor Nynke uit klusjes als schoonmaken, spelletjes spelen met de ouderen, bloemen en appels plukken en eieren rapen. Ze leerde daar dus veel praktische zaken. Daarnaast had ze tijd om aan haar sociale vaardigheden te werken door met de ouderen in gesprek te gaan. Nynke merkt zelf dat ze sociaal erg is gegroeid. Het starten van een gesprek gaat haar nu veel makkelijker af.

Mantelzorger moeder

Nynke is geen vreemde van huishoudelijke klusjes. Ze is al jaren lang mantelzorger voor haar moeder. Wanneer haar moeder rust nodig heeft, springt Nynke bij en neemt haar klusjes over. Denk aan dingen zoals stofzuigen. Haar vader doet het meeste in huis, maar toch zorgt dit ervoor dat Nynke er al aan gewend is voor een ander te zorgen.

Ook haar behulpzaamheid kreeg ze van haar ouders. Waar er hulp nodig is, staan haar ouders altijd voor anderen klaar. Zo komen er wel eens mensen bij hun thuis eten die op dat moment financieel wat krapper zitten.

Afsluiting

Nynke heeft het YourCube traject inmiddels succesvol afgerond en zou het anderen zeker aanraden. “Het leuke aan vrijwilligerswerk is dat je met weinig moeite anderen blij kunt maken en tegelijkertijd jezelf ontwikkelt.”

Wat is YourCube?

Bij YourCube is het mogelijk om je maatschappelijke diensttijd te vervullen. Na het volbrengen van 80 uur vrijwilligerswerk in 6 maanden ontvangt de deelnemer een zogenaamde Europass, een Europees erkend certificaat voor vrijwilligerswerk. Dit is een hele leuke aanvulling op je CV!

Het vrijwilligerswerk is maatwerk en wordt echt op de vrijwilliger zelf afgestemd. YourCube geeft jou de ruimte om jouw talenten verder te ontwikkelen terwijl jij een steentje bijdraagt aan de samenleving.

Wil jij net als Nynke ontdekken wat écht bij je past en je tegelijkertijd inzetten voor een ander? Meld je dan nu aan voor een kennismakingsgesprek.

Ben je nieuwsgierig naar ervaringen van andere vrijwilligers? Lees de verhalen van Vincent en Loeke.