Het verhaal van Loeke

Loeke en Eritrees taalmaatje verslaan eenzaamheid in corona-tijd

Geschreven door: Daniëlla van Lienden

Wat te doen als corona toeslaat net na afronding van je studie? Voor Loeke (23) was dit een aanleiding om zich in te zetten voor een kwetsbare stadsgenoot/ander. Ze werd taalmaatje van de 19-jarige Semira* uit Eritrea. “Sinterklaas? Daar had ze wel eens van gehoord, maar ze wist niet precies hoe het in elkaar zat.”

In tijden van corona

Nadat Loeke begin vorig jaar haar studie afrondde, sloeg de pandemie toe in Nederland. Ze ging niet bij de pakken neerzitten, maar besloot zichzelf nuttig te maken voor een ander. Ze meldde zich aan voor het YourCube traject, waarbij je je maatschappelijke diensttijd (MDT) kan vervullen. Kort daarna kwam er een oproep waarin een taalmaatje werd gezocht. Dit greep ze met beide handen aan.

Loeke is altijd al actief geweest als vrijwilliger, bijvoorbeeld bij de kinder-tv en met het geven van taalles. In Loeke’s directe omgeving is vrijwilligerswerk niet iets uitzonderlijks. Ook haar moeder draagt een steentje bij door de familiehond in te zetten als knuffelhond voor eenzame ouderen in bejaardentehuizen. En ook veel van Loeke’s vriendinnen zetten zich in voor de maatschappij.

Oproep taalmaatje

Op 14-jarige leeftijd kwam Semira uit Eritrea naar Nederland. Bij de inburgeringscursus leerde ze Nederlands, maar in haar sociale netwerk sprak verder niemand de taal. Om een opleiding te volgen, moest ze haar Nederlands verbeteren. Daarom meldde ze zich aan bij het taalmaatjes-programma. Uit de oproep kwam naar voren dat Semira op dat moment niet goed in haar vel zat. Ze voelde zich alleen en wilde niet slechts een taalmaatje om beter Nederlands te spreken. Ook het sociale aspect was belangrijk.

Hoe het werkt

Hoe werkt het zijn van een taalmaatje precies? Taalmaatjes hebben contact met elkaar door middel van bezoeken, bellen en eventueel appen. De voertaal is Nederlands, zodat het maatje de taal beter onder de knie krijgt. Loeke heeft niet daadwerkelijk lesgegeven of boeken gebruikt. Gewoon in gesprek gaan met elkaar was voor Semira uitdagend genoeg. Als Semira niet goed wist hoe ze iets in het Nederlands moest zeggen, dan gingen ze daar dieper op in. Ook hielp Loeke haar met praktische zaken, zoals helpen bij het beantwoorden van post.

Tijdens de eerste paar afspraken hebben Loeke en Semira elkaar in de stad ontmoet. Voor beiden was dit erg laagdrempelig, omdat het neutraal terrein is. In de stad haalden ze een ijsje of gingen een stuk wandelen. Na de eerste afspraken, kwam Loeke bij Semira thuis. Loeke merkte dat Semira dit fijner vond, dus besloten ze vanaf dat moment alleen nog bij haar thuis af te spreken.

Doorzetten

Loeke vond het werk als taalmaatje meteen erg leuk, maar in het begin vond zij het lastig te peilen of haar taalmaatje er daadwerkelijk iets aan had. Waardering voor vrijwilligerswerk is voor Loeke niet het uitgangspunt, maar ze vond het wel belangrijk dat ze het werk niet voor niks deed. Ondanks haar twijfels heeft Loeke doorgezet én met resultaat. Doordat Loeke consistent langs bleef komen, groeide het wederzijdse vertrouwen. Gaandeweg liet haar taalmaatje steeds vaker blijken hoeveel ze aan hun afspraken had. Hoe Loeke dat merkte? “Als ik langskwam, zei ze dat ze mij echt had gemist. Haar lichaamstaal straalde dat ook uit. Ze begon meer uit zichzelf te vertellen en alles verliep wat soepeler.”

Cultuur

Toen dat wederzijdse vertrouwen tussen Loeke en Semira er eenmaal was, ging Semira veel meer delen over haar cultuur. Zo liet ze Eritrese muziek horen en ging uitgebreid voor Loeke koken. Loeke liet Semira kennismaken met de muziek van Nick & Simon, bracht stroopwafels mee én vertelde haar meer over de Nederlandse cultuur. “Sinterklaas? Daar had ze wel eens van gehoord, maar ze wist niet precies hoe het in elkaar zat.” Afgelopen 5 december bracht Loeke haar een chocoladeletter en gedicht.

Postsortering en Europass

Mede door Loeke’s hulp met de Nederlandse taal, lukte het Semira om een bijbaantje te krijgen in de postsortering. Ook volgt ze nu de opleiding Zorg Niveau 1 in combinatie met een taalcursus om ervoor te zorgen dat ze het allemaal goed kan bijhouden.

Loeke heeft inmiddels haar YourCube traject afgerond en ontving daarvoor een Europass, een Europees erkende certificaat voor vrijwilligerswerk. Ook na afronding van het traject, houdt ze contact met Semira. Vanwege de verscherpte corona-maatregelen was afspreken de laatste tijd erg lastig. Daarom hielden ze contact middels WhatsApp. Wanneer het allemaal weer mag, spreken ze weer in het echt af.

Afsluiting

Of Loeke YourCube aanraadt aan een ander? “Absoluut. Het vrijwilligerswerk wordt echt afgestemd op de persoon zelf.” Ook tipt ze andere vrijwilligers van YourCube en SKILL-ABILITY om naar de maandelijkse bijeenkomsten, genaamd Groeiplaats, te gaan. “Het is een leuke plek om een netwerk op te bouwen.”

Wat is YourCube?

Bij YourCube is het mogelijk om je maatschappelijke diensttijd te vervullen. Na het volbrengen van 80 uur vrijwilligerswerk in 6 maanden ontvangt de deelnemer een zogenaamde Europass, een Europees erkend certificaat voor vrijwilligerswerk. Dit is een hele leuke aanvulling op je CV!

Het vrijwilligerswerk is maatwerk en wordt dus echt op de vrijwilliger zelf afgestemd. YourCube geeft jou de ruimte om jouw talenten verder te ontwikkelen terwijl jij een steentje bijdraagt aan de samenleving.

Ontdek hoe jij net als Loeke je inzet voor een ander, tegelijkertijd je talenten kan ontplooien en een netwerk opbouwt. Meld je direct aan voor een kennismakingsgesprek!

*Gefingeerde naam. Echte naam is bekend bij de redactie.

Ben je nieuwsgierig naar ervaringen van andere vrijwilligers? Lees de verhalen van Vincent en Nynke.