Het verhaal van James

“Wanneer mijn familie en vrienden uit de randstad vragen hoe het gaat, vertel ik trots dat ik aan een tof traject van SKILL-ABILITY meedoe”

Geschreven door: Daniëlla van Lienden

Na een verhuizing afgelopen november van de randstad naar Apeldoorn onderging James (23) een zware operatie. In zijn hersteltijd wilde hij graag iets betekenen voor anderen. Zo kwam hij terecht bij YourCube waar er een project was dat op zijn lijf was geschreven: de Winterkaravaan.

Eerdere ervaring

James is geen vreemde van vrijwilligerswerk. Al vanaf zijn dertiende is hij daarmee bezig, destijds bij een wijkcentrum vlakbij zijn toenmalige huis. Hij hielp daar met het opruimen en het organiseren van buurtactiviteiten. Als tiener zette hij zich in bij Hang-Out 010, een centrum in Rotterdam dat bijeenkomsten organiseert voor jongeren. Zelfs aan het begin van de coronacrisis maakte James zich drukker om anderen dan om zichzelf. Zelf is hij niet gezond genoeg om bloed te doneren en heeft hij zich daarom ingezet als triagist (eerste aanspreekpunt) bij de bloedbank Sanquin.

150 warme maaltijden

Op 28 januari van dit jaar werden er 150 stamppotmaaltijden geschonken aan mensen in Apeldoorn die dit goed konden gebruiken. Dat gebeurde uit naam van de Winterkaravaan, een samenwerking tussen Buurthuis Maasstraat, Stimenz, Omnizorg, Orpheus en Aventus. Het project had als doel om verbinding te creëeren onder Apeldoorners. James was hierbij samen met zijn begeleider verantwoordelijk voor het organisatorische deel: de aanmeldingen en bezorgingen. Hij heeft dit ervaren als een leuke, sociale en leerzame bezigheid.

Zelfvertrouwen

Wat James vooral meeneemt uit zijn traject is het zelfvertrouwen wat hij ervan heeft gekregen. Tijdens het traject heeft hij op een professionele manier leren werken met andere partijen. Zo kwam hij regelmatig in contact met bedrijven als Omnizorg en Orpheus. Ook heeft hij in samenwerking met een ontwerpen de flyer vormgegeven. Samen met zijn begeleider heeft hij naar vele sociale organisaties gebeld om over het project te vertellen. Al met al heeft James een ontzettende groei mogen doormaken.

Houvast en trots

James zijn grootste angst was om zich, 120 kilometer van zijn vertrouwde omgeving vandaan, alleen en verdwaald te voelen. Zijn YourCube traject bood hem na de verhuizing heel veel houvast. Hij leerde hierdoor vele organisaties kennen en zijn netwerk breidde zich snel uit. Als je hem vraagt wat zijn grootste motivatie is om vrijwilligerswerk te doen, dan is het zonder twijfel het sociale contact. Van omgaan met anderen en betrokken zijn bij de stad krijgt hij veel energie. “Wanneer mijn familie en vrienden uit de randstad vragen hoe het gaat, vertel ik trots dat ik aan een tof traject van SKILL-ABILITY meedoe.” 

Voldoening

James is apetrots op alles wat hij heeft gedaan en heeft geleerd bij de Winterkaravaan. Hij zou YourCube absoluut aanraden aan anderen, omdat er echt wordt gekeken naar jouw eigen interesses en leerdoelen. Je kan, volgens hem, ontzettend veel voldoening halen uit je traject.

Na afronding van de Winterkaravaan, blijft hij actief als vrijwilliger. Hij wil zich inzetten als maatje voor een kwetsbare Apeldoorner. “Wie mijn maatje wordt, weet ik nog niet. Misschien wel de oudere man in mijn wijk die zijn vrouw zo erg mist.”